Obrazac za prijavu

Zauzmi stav, reci stop nasilju! PDF Ispis E-mail
Urednik   
Srijeda, 19 Mart 2014

Povodom obilježavanja Dana srednjoškolaca, u Mješovitoj srednjoj školi Tuzla upriličen je niz aktivnosti vezanih za temu međuvršnjačkog nasilja.

mjesovita_srednja_skola_tl01
Vijeće učenika Mješovite srednje škole, pod vodstvom profesorica Nadire Puškar Mustafić i Amre Mustačević, oglasilo se i poručilo: “Profesori, menadžment i učenici Mješovite srednje škole Tuzla nisu samo šokirani nego su i tužni zbog nasilja koje su počinile učenice koje su pohađale našu školu. Naša škola bila je oduvijek mjesto prijateljstva, sigurnosti i dobrih rezultata u učenju. Želimo da je tako i dalje doživljavate.”

 

Učenici Vijeća obišli su sve učionice u Mješovitoj srednjoj školi i susjednoj Hemijskoj školi, te su zamolili učenike da u znak solidarnosti sa svim žrtvama nasilja nose plave narukvice koje su napravili za njih.

mjesovita_srednja_skola_tl02
Aktivnosti Vijeća nastavljene su predavanjem o međuvršnjačkom nasilju i načinima njegove prevencije koje su za preko dvadeset učenika iz različitih tuzlanskih srednjih škola pripremili učenici Vijeća (Šejla Salčinović, Lejla Mujkić, Jasmina Merdžanović, Sanela Jusufović, Toni Babić, Asmir Salkić i Ismar Salkić). Predavanju su prisustvovale i edukatorice sa Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli koje su prethodno također održale predavanje na temu međuvršnjačkog nasilja u susjednoj školi.

Nakon predavanja usljedila je radionica u kojoj su svi prisutni učenici iz različitih škola snimili video zapis nazvan “Zauzmi stav, reci stop nasilju”. Ideja za video i nošenje plavih narukvica (simbol antinasilja) preuzeta je iz britanske kampanje antinasilja u školama (Take a stand against bullying). U orginalnoj kampanji, riječi pjesme “I am the person you bullied at school” izgovaraju britanske sportske zvijede. Vijeće učenika zahvalilo se svim učesnicima u projektu.

Aktivnosti vezane za Dan srednjoškolaca zaokružene su svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Tuzla. Srednje škole predstavile su svoje talente sviračkim, pjevačkim, glumačkim i plesačkim tačkama. Mješovitu srednju školu predstavila je učenica trećeg razreda i članica plesne grupe The Dirty Angels Crew – Melisa Činić- nastupivši zajedno sa članovima grupe kao gostima.
 
« Prethodna   Sljedeća »
RocketTheme Joomla Templates                                    Copyright © 2011 - Mješovita srednja škola Tuzla - by MicroTech Tuzla