Obrazac za prijavu

Svjetski Dan Cistog Zraka
Urednik   
Srijeda, 09 Novembar 2016

Ucenici nase skole , clanovi ekoloske sekcije obiljezili si Svjetski Dan Cistog Zraka 3.11.2016. god.

Izlozili su pano u holu skolu , takodjer ucenici su taj dan uredjivali su skolsko dvoriste , skupljali su lisce i smece.

 Vazduh je smjesa gasova koja cini atmosferu, a sastoji se priblizno od 70% azota , 20% kiseonika , i vrlo malo plemenitih glasova ugljen dioksida, ozona , vodene pare i raznih necistoca. Zagadjeni vazduh utice na zdravlje ljudi. Glavni izvori zagadjenja vazduha su zagrijavanje stanova , industrija i saobracaj. U uslovima velikog aerozagadjenja dolazi do slabosti sluzokoze , disajnih organa i njene podloznosti bakterijskim i virusnim infekcijama. To je uzrok ceste pojave bronhitisa kod djece i odraslih. Svakog dana prosjecan vozac provede bar 10 minuta cekajuci na semaforim. Za 1 minut rada automobila u mjestu potrebna je ista kolicina goriva kao i za 1 predjen kilometar. Vise goriva se potrosi ako auto radi u mjestu duze od 30 sekundi nego pri ponovnom paljenju. Sagorijevanje jednog litra goriva oslobadja se priblizno 2,5 kilograma ugljendioksida (CO2) , koji je jedan od glavnih krivaca globalnog zagrijavanja. Pored saobracaja ozbiljni problemi nastaju sagorjevanjem loseg kvaliteta u termoelektrenama.  Povecanje broja raznih bolesti izazvanim necistim vazduhom zadnjig godinaje alarmantno a posebno u ovim gradovima. Koliko god da posticemo procese ocuvanja zivotne sredine metodama proizaslim iz istrazivanja u ovkiru prirodnih nauka a sve dok ljudsko ponasanje ostaje nepromjenjeno , mi cemo se iznova i iznova sretati sa istim ili cak novim opasnijim problemima.

Clanovi ekoloske sekcije: Adna Haracic , Ajla Dedic , Asmira Ljajic , Medina Beganovic

  

 

Zadnja Promjena ( Srijeda, 15 Februar 2017 )
 
Izvjestaj o javnom nastupu (Djecja Nedjelja)
Urednik   
Utorak, 18 Oktobar 2016

,,Djecja nedjelja" je i ove godine tradicionalno obiljezena prve nedjelje u mjesecu oktobru zahvaljujuci Ministarstvu za rad , socijalnu politiku i povratak u suradnji sa ustanovama i udruzenjima koja se bave drustvenom brigom o djeci , medju kojima je ucesce uzelo i Udruzenje Gradjana ,,Majke hendikepirane djece" TK-a Tuzla.

Povodom toga Udruzenju gradjana majke hendikepirane djece dana 03.10.2016 god. odrzana je 5.manifestacija "Pruzi mi ruku". U saradnji sa udruzenjem kao i svake godine JU Mjesovita Srednja skola odrzala je cjelodnevno druzenje sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju.

Tom prilikom ucenici kozmeticke i frizerske struke sa prof. Larisom Sufi podrzali su ovu manifestaciju kroz razne aktivnosti: masaze lica, lakiranje noktiju , pravljenje frizura.

Divno je bilo druziti se sa clanovima ovog udruzenja , ulijevajuci im tracak nake u bolju buducnost , kako bi sto bezbolnije docekali sutra , zbog cega smo posebno sretni i pocasceni.

Zadnja Promjena ( Utorak, 18 Oktobar 2016 )
 
Izvjestaj o javnom nastupu (Sajam malog biznisa Tuzla-Sambit)
Urednik   
Utorak, 18 Oktobar 2016

Na Trgu Slobode upriliceno je otvaranje Sajma malog biznisa Tuzla-SAMBIT koji je trajao od 27.09-01.10.2016 god. a na kojem je ucestvovala i JU Mjesovita srednja skola Tuzla.

Sajam SAMBIT je prilika da se putem neformalnih oblika obrazovanja , znanje i poslovne vjestine prenesu na sto veci broj zainteresovanih ucenika , koji svoj buduci posao vide u pokretanju samostalnog biznisa, te da se afermisu ucenici za upis u srednje strucne skole (deficitarna zanimanja). Upisivanjem strucnih skola ucenici sebi stvaraju preduslov za buduce zaposlenje.

U tu svrhu odrzana je i ,,Radionica na otvorenom" koju je vodila prof.Larisa Sufi spec. kozmetolog i ucenici drugog razreda kozmetickih tehnicara: Adela Basic , Anela Jahic , Amina Polic i Zerina Bradaric.

Na sajmu je osim radionica bio i organizovan izlagacki dio. Obrtnici su prezentirali svoje proizvode i preradjevine od voca , povrca , meda , zatim razne rukotvorine , te ostale tipicne proizvode.

 

Zadnja Promjena ( Srijeda, 26 Oktobar 2016 )
Opširnije...
 
Više...
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 5 - 8 od 21
RocketTheme Joomla Templates                                    Copyright © 2011 - Mješovita srednja škola Tuzla - by MicroTech Tuzla