Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra. Taj je dan prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti, izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prilika je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Ovogodišnji svjetski Dan učitelja obilježava se pod motom “Podučavanje u slobodi – Osnaživanje učitelja”.

Ovim povodom učenici Mješovite škole u Tuzli su implementirali nekoliko aktivnosti.

Dana 4. oktobra 2017. godine učenici Mješovite srednje škole su zajedno sa profesoricama Hadžibeganović Amra i Sufi Larisa organizovali radionicu.

Također, 5. oktobra učenice Sakić Elma i Salihbegović Ella Sarah su na svečanoj sjednici održanoj u prostorijama Mješovite srednje škole u Tuzli pročitale literarne sastave napisane u povodu  ovog važnog datuma.

Svečanoj akademiji u BKC-u, a organizovanoj u čast prosvjetnih radnika, prisustvovali su članovi našeg kolektiva, a druženje je nastavljeno na Slanoj Banji.

‘Quot linguas calles, tot homines vales” ili ”Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš”!
Evropski dan jezika slavi se još od 2001. godine, a promoviše jezičku raznolikost u Evropi. Opšti ciljevi obilježavanja  Evropskog dana jezika su:
1. promovisati jezičku i kulturološku raznolikost Evrope,
2. podsticati cjeloživotno učenje jezika u školi i van nje,
3. upozoriti javnost na važnost učenja jezika kako bi se povećala višejezičnost.
Ove godine JU Mješovita srednja škola u Tuzli je proslavila Evropski dan jezika nizom radionica koje su organizovali profesori bosanskog i stranih jezika. Učenici su na tim radionicama demonstrirali svoje znanje o evropskim jezicima i kulturi.
Širom Evrope izučavanje makar jednog stranog jezika je obavezno od  ranog djetinjstva, a engleski je na prvom mjestu s obzirom na njegovu izuzetnu rasprostranjenost i važnost u svim sferama života. Pri zapošljavanju, poznavanje jednog stranog jezika, a posebno engleskog jezika, povećava mogućnost za zaposlenje. Poznavanje engleskog jezika je velika prednost za ljude koji vole da putuju, jer će njihovo putovanje bili ugodnije i lakše.
Evropski dan jezika je prilika da se posebno istakne važnost cjeloživotnog učenja, međukulturnog dijaloga i jezičkog i kulturološkog bogatstva Evrope.

Aktiv profesora bosanskog i stranih jezika

Konačne rang liste kandidata

U prilogu se nalaze konačne rang liste kandidata po Konkursu za prijem uposlenika objavljenom 17. 8. 2017. godine.

 

Latinski jezik

Kozmetički tehničar – praktična nastava

Historija

Fizika

Biologija

Islamska vjeronauka

Tekstil – praktična nastava

Tekstilna grupa predmeta

Psihologija

Njemački jezik

Medicinska grupa predmeta

Matematika

Sekretar

 


 

Rezultati poništenog konkursa

 

Biologija

Tekstilna grupa predmeta

Fizika

Histroija religija

Islamska vjeronauka

Konkurs Latinski

MASAŽA

Matematika

Medicinska grupa predmeta

Njemački jezik

Praktična grupa

Praktična nastava tekstil

Psihologija sekretar tabela